Wat is Pretty Skinny (en wat is het niet)?

En wat is het niet?
Open voor gasten
Gesloten
Gebruikersavatar
Phoebe
Beheerster
Beheerster
Berichten: 838
Geslacht:

Wat is Pretty Skinny (en wat is het niet)?

Bericht door Phoebe »

Pretty Skinny is een Milde Pro Ana Community.
Hardcore-praktijken zijn hier verboden.

"Dik is lelijk", "Dik is walgelijk", "Je bent te dik", "Je bent niks waard omdat je dik bent", "Pas als je dun bent, ben je iets waard", "Dun is mooi", "Als je afvalt, word je dun, zo simpel is het", ...
Deze gedachten worden iemand met Anorexia Nervosa opgedrongen. Dit herhaalt en herhaalt en herhaalt. Dat is de ziekte.
'Iets waard zijn', dat willen we toch allemaal? Evenals 'onszelf mooi vinden' en 'onszelf kunnen accepteren'.
Iemand met Anorexia wil zichzelf zo ontzettend graag iets waard vinden, maar volgens de persoon in kwestie ís hij/zij dat gewoonweg niet. Mooi? Dat is ze niet. Zichzelf accepteren? Dat kan hij niet.
Mensen met Anorexia weten wanneer zij wél wat waard zijn. Wanneer zij zichzelf wél kunnen accepteren. Wanneer zij wél mooi zijn.
Dat is als ze (extreem) dun zijn.
Anorexia Nervosa is meer een Dwangstoornis dan een Eetstoornis. Het gaat helemaal niet om eten, het gaat om obsessief gedrag wat zich uiteindelijk uit in een extreme verandering van het eetpatroon.
Iemand met Anorexia is zo geobsedeerd door het behalen van het doel, dat hij of zij er letterlijk alles voor over heeft. Ook als dat einde vriendschap betekend, ook als dat einde relatie met familieleden betekend. Dat is de ziekte.
"Je bent niet dik", "Je moet eten", "Je moet niet afvallen". Deze teksten zijn voor familieleden en vrienden heel voor de hand liggend om te roepen.
Met deze woorden zijn mensen met Anorexia niet geholpen. Het tegenovergestelde gebeurt namelijk: Je creëert onbegrip, soms zelfs haat. Je laat overduidelijk merken dat je hem of haar niet begrijpt.
Het enige wat iemand met Anorexia wil, is begrepen worden. (H)erkenning krijgen. Zijn of haar verhaal kunnen doen zónder dat iemand doet alsof die het snapt, maar dat eigenlijk totaal niet doet.

Hier komt Pretty Skinny in beeld.
Pretty Skinny is een community die ervoor strijdt dat mensen die juist een luisterend oor nodig hebben, dit ook krijgen. Begrip. Herkenning. Erkenning.
Bij Pretty Skinny leer je jezelf waarderen in wie je bent mét je gedachtes, gevoelens en behoeftes.
"Je bent inderdaad dik". Dergelijke teksten komen dan ook niet voor in onze community. Het gaat er namelijk om wat jij vind, wilt en voelt. Het gaat om jou, en niet om iemand anders.
Het wordt tijd dat je deze eens kunt uiten zónder dat iemand je met een begripsloze blik zit aan te staren. Dat je eens terug hoort "Ik snap precies wat je bedoelt", in plaats van "Jouw gedachten kloppen niet".
Bij Pretty Skinny bieden wij je aan waar je zo naar verlangt.
Zodat je je begrepen voelt. Zodat het als thuiskomen voelt.

Gesloten